top of page
Wellbeing.hu banner.png
Stressed Man
5 pszichoszociális
kockázati tényező 2024
  • a munkahelyi stressz

  • az erőfeszítés és a jutalom egyenlőségének hiánya

  • a munkahely bizonytalanságának kérdése

  • a hosszú munkaidő/túlóra

  • a munkahelyi zaklatás

Egy kutatásban* az ezeknek való kitettség arányát vizsgálták a depresszió és szív-érrendszeri betegségek esetében. Az eredmények alapján a depresszió esetén 17-35%, míg szív-érrendszeri betegségek esetén 5-11% volt a kitettség aránya. 

A munkahelyi stressz és az egészségi állapot összefüggései 

Miért fontos érteni a munkahelyi stressz összefüggéseit? 

Mit tehet a vezető?

pszichoszociális kockázatfelmérés
pszichoszociális kockázatfelmérés stressz
pszichoszociális kockázatfelmérés cégvezető

A tartós, kezeletlen munkahelyi stressz számos negatív következménnyel járhat a munkavállaló testi és lelki egészségére, különféle tünetek és megbetegedések formájában mutatkozik meg. A tartó stressz komoly hatással lehet a munkahelyi motivációra és teljesítményre, ami hosszú távon a hatékonyság csökkenéséhez és az egész szervezet működési zavaraihoz vezethet.

A munkahelyi stressz sokféle forrásból származhat, például túlzott munkaterhelés, alacsony juttatások, érzelmi kihívások és túlvállalás. Fontos az ilyen stresszforrások azonosítása és kezelése, valamint a fokozott stressznek kitett munkavállalók felismerése és segítése. Ehhez hatékony mérőeszközöket és célzott stresszcsökkentő programokat kell alkalmazni a munkahelyeken.

A vezetőnek a munkavállalók mentális és fizikális egészség fontosságát kell előtérbe helyeznie. Személyes példamutatással és vezetői eszköztárának a folyamatos bővítésével kell támogatni a munkavállalókat. Aktív közreműködője kell legyen a átfogó munkahelyi pszichoszociális kockázatok felmérésének és azok hatékony kezelésével kell  hozzá járulnia a pozitív munkahelyi légkör kialakításához.

Psychologist Session

Hogyan és miben segít a stressz és pszichoszociális kockázatfelmérés?

Nemcsak felmérjük a kockázatokat, de megoldást is adunk a problémák kezelésére.

Célunk, hogy egyéni-csoportos és szervezeti  szinten azonosítsuk be   azokat a stresszfaktorokat  pszichoszociális kockázati tényezőket, amelyek befolyásolhatják a munkahelyi jóllétet és teljesítményt.  

Pszichoszociális kockázatfelmérésünkkel és a csoportos és szervezeti riportok segítségével átfogó képet tudunk biztosítani a szükséges egyéni-vezetői és szervezeti szintű beavatkozásokhoz.

Felmérés - Értékelés -Akciótervezés - Protokollok

  • Átfogó felmérés: Szakértőink az ISO 450003:2021 szabványhoz  illeszkedően vizsgálják meg a munkahelyi pszichoszociális kockázatokat.

  • Az ESG mentén: a társadalmi felelősségvállalás részeként a vállalatoknak intézkedéseket kell tenniük a munkavállalók mentális jólétének védelme érdekében.

  • Személyre szabott értékelés: Az egyéni, csoportos és szervezeti szintű riportok segítségével, megvalósítható lépéseket javaslunk.

  • Komplex megoldást kínálunk: Oldalunkon pár kattintással igényelhető a teljes körű pszichoszociális kockázatfelmérés.

Meeting
pszichoszociális kockázatfelmérés 4.jpg
Eleget téve a törvényi szabályozásnak

A törvényi előírások szerint a munkáltatónak kötelessége a pszichoszociális kockázatok felmérése, és csökkentése, a munkahelyi stressz problémájának kezelése.

 

Hazánkban a hatályos 2011. évi CXCI törvény 175. § (1) bekezdésének értelmében a munkáltató a kockázatértékelést és a megelőző intézkedések meghatározását legalább három évente köteles elvégezni.

Készen állsz a változásra?

Pszichoszociális kockázati felmérésünkkel segítünk szervezeti szinten felmérni a stresszt: egyéni, csoportos és vállalati szinten. A felmérés után konkrét megoldásokat kínálunk hogyan javítsd a munkahelyi légkört és növeld a dolgozók elégedettségét. Minden munkavállaló a kitöltést követően egy azonnali egyéni stresszleltárt kap, amellyel célzott lépéseket tehet a saját jóllétének növelése érdekében. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget a változásra; igényeld szolgáltatásunkat még ma, és támogatni fogunk a kezdetektől a megvalósításig!

Itt kérheted pszichoszociális kockázatfelmérésünket!

Add meg elérhetőségeidet és szakértőink felkeresnek

a részletekkel és további információval.

Köszönjük az érdeklődést! Kollégáink hamarosan felveszik Veled a kapcsolatot!

Pszichoszoc form
bottom of page